Užitečné rady

Vše začíná již při vstupních dveří do obytného domu !!!

Nejsou-li tyto dobře zabezpečeny, riziko vloupání do bytu, sklepních prostor je veliké.V podstatě vítáte zloděje, aby předvedli své dovednosti.

Samozamykací funkci vstupních dveří Vám spolehlivě zaručí Elektromagnetické dveře   

Vybíráme cylindrickou vložku

Jak známo, zloději nikdy nespí. Jak zaručit, aby k vám nepřišla nezvaná návštěva? Výběr bezpečnostní vložky do dveří je zásadní, a přesto často opomíjená součást zařizování bytu. Připravili jsme pro Vás několik stručných doporučení, jak neudělat v otázce zabezpečení chybu.

cylindrická-vložka
  • Zvolte vhodnou bezpečnostní třídu
    Každý zámek určuje hlavně jedna věc, a to jeho bezpečnostní třída.Ta se může pohybovat od stupně 1, tedy nejnižšího zabezpečení, až do stupně 4, který je vyhrazen téměř nedobytným „tvrďákům“. Třídy jsou od sebe barevně odlišené a bývají vyznačené i na obalu vložky. Obecně platí, že na zabezpečení vchodových dveří do domu či bytu byste si měli pořídit minimálně třídu 3.

  • Berte ohled na typ dveří
    Je holým nesmyslem pořizovat do nových, krásných dveří za desetitisíce pouhou „dvojku“, stejně tak jako opatřovat prosklené dveře nedobytnou čtyřkou – zde se zloděj zřejmě se zámkem párat nebude a zvolí spíše likvidaci skla. Od třídy 1 nelze očekávat příliš vysokou bezpečnost, hodí se spíš do různých provizorních a dočasných dveří, například při stavbě či rekonstrukci.

  • Vezměte v potaz nároky pojišťovny
    Kromě dobrého pocitu plní bezpečnostní třída dveří ještě jednu důležitou funkci – určuje, za jakých podmínek (a jestli vůbec) případné škody proplatí pojišťovna. Podmínky se ústav od ústavu liší, ale platí, že pojišťovna bere dveře jako celek – tudíž nepřihlíží jen k typu vložky, ale i k samotným dveřím a ke kování. Celý systém má pak takovou bezpečnostní třídu jako jeho nejslabší článek. Podobně pak vnímá stavbu jako celek – pokud se k vám zloděj vloupe přes otevřené okno nebo obyčejný visací zámek na dveřích garáže, neproplatí rovněž nic.

  • Zuby, nebo důlky? Je to fuk
    Ohledně typu vložky panuje ještě jeden rozšířený mýtus – že klíče s důlky jsou bezpečnější než klasické „zubaté“. Tak tomu ale není, vložky obou typů jsoubezpečné zcela stejně. Je to jen otázka konstrukčního řešení a umístění stavítek ve vložce, v podstatě designový rozdíl.

  • Zamezte kopírování klíčů
    Jakmile je vložka nainstalovaná, není ještě zdaleka vyhráno. Důležité totiž je i to, jak se postaráte o svoje klíče. Na kopírování a kradení klíčů je dnes celá řada triků. S nadsázkou se dá říci, že jakmile dáte klíč z ruky, můžete se s ním rozloučit. Kopírování klíčů lze zamezit například pomocí bezpečnostní karty, kterou disponuje většina vložek od třetí třídy výše.Bez této karty vám zámečník za žádných okolností nesmí kopii klíče vytvořit.Polotovary na tyto kopie navíc dostávají jen licencovaní zámečníci a jejich výroba podléhá velice přísné evidenci. Dá se říci, že vědí o každém vyřezaném klíči. To, že by někdo získal kopii vašeho klíče bez příslušné karty, je tak prakticky vyloučené.

  • Dejte si pozor na materiál, z nichž vám klíče vyrobí. A když už jde o kopie klíčů – i zde je na místě opatrnost. Leckteří zámečníci je totiž vytváří z nelicencovaných polotovarů, které jsou z méně kvalitních slitin než originální klíče. Takový výrobek se pak snadno může ve vložce zlomit, nehledě na to, že jeho použitím vložce zpravidla okamžitě končí záruka – a vzhledem k tomu, že neoriginální klíče poškozují vnitřní mechanismus vložky, může se stát, že jednoho dne dveře prostě neodemknete, může zánik záruky opravdu zamrzet. 

    A něco navíc. Při výběru cylindrické vložky se vyplatí přemýšlet dopředu.  Občas zabouchnete klíče v zámku? Cylindrické vložky  mají i doplňkové funkce, které Vám pomohou předcházet situacím, kdy musí pomoci zámečník. Například funkce prostupové spojkyumožní odemknout cylindrickou vložku i v případě, kdy je zabouchnuto a z druhé strany zámku je zastrčen klíč.

Využijte možnost vlastnit klíč FPS Vyrkov od rakouské firmy EVVA (guard)

evva
  • Speciální klíče z alpaky zajišťují vysokou odolnost proti opotřebení
  • S pěti nebo šesti aktivními pružinovými detekčními prvky
  • Detekce přes dvě bezpečnostní úrovně
  • V kompaktním konstrukčním provedení
  • patentovaný profil klíče

Jsme licenčním partnerem této společnosti a odlitek vlastní jen naše firma a tuďíž je zde zcela vyloučeno vyrobit kopii jinde než u nás.

Zavolejte si pro bližší informace: 732 366 414

Nechte si zkontrolovat klíče u profesionálů

  • Víte, jak máte zabezpečený vchod do bytu či domu? Přemýšleli jste někdy nad tím, zda vložka ve vašich dveřích dostatečně ochrání majetek za dveřmi? A jestli vůbec vyhovuje požadavkům pojišťovny? Většina lidí začne zabezpečení dveří řešit ve chvíli, kdy už je pozdě. Přitom ve většině případů odolná cylindrická vložka zloděje odradí.
    Pokud si nejste jisti, jakou bezpečnostní třídu má vaše cylindrická vložka, navštivte nás.

     Víte, kdy je nutné vyměnit cylindrickou vložku?

    • když jste si koupili byt a dostali klíč od prodávajícího     (a nevíte tedy, kdo všechno má klíč)
    • když jste ztratili klíče (a nevíte, kdo je může mít)
    • když máte starou vložku, která už nesplňuj současné bezpečnostní standardy a propadla jí certifikace
    • když máte byt pojištěný a vložka není v minimálně 3. bezpečnostní třídě
fab

Zlomený klíč a pohotovostní výjezd zámečníka
Zlomit klíč v zámku je otázka okamžiku, odstranit následky většinou trvá pár hodin a ve většině případů to vyžaduje zásah odborníka. Pohotovostní výjezd zámečníka vás pak vyjde v lepším případě na několik set, jindy na několik tisíc korun. Originální klíče a polotovary  jsou vyrobeny z kvalitní mosazi s vysokým podílem olova, kdežto u jejich kopie je slitina ochuzená nebo je přímo vyrobena z oceli, která je tvrdá a poškozuje vložku. Nekvalitní materiál se rychleji opotřebovává a zlomit takový klíč v zámku není problém ani pro nejmenší děti.
Nepřipravte se zbytečně o záruku
V okamžiku, kdy použijete klíče vyřezané na neoriginálním polotovaru, ztrácíte nárok na záruku. V případě reklamace se pak svých práv budete dovolávat marně.  Proto u svých zámečníků požadujte originál!
Nedávejte příležitost zlodějům
Neoriginální klíč může někdy nadělat pěknou neplechu, i když to není na první pohled vidět. Klíč vyřezaný na neoriginálním polotovaru odemyká a zamyká, stejně jako klíč s logem , ale při každém odemknutí a zamknutí se poškozuje vnitřní mechanismus cylindrické vložky. Neoriginální klíče obrušují vnitřní stavítka a bubínek a takto poškozená vložka nepředstavuje pro zloděje žádnou velkou překážku. Chraňte se používáním originálních klíčů.

Neotvírej vlkovi! Aneb kdy dítěti svěřit klíče

Možná i za vámi přijde koncem srpna váš malý školák s otázkou, jestli by už nemohl chodit ze školy domů sám. Nebo o tom uvažujete vy, protože jste v práci déle, než má otevřeno družina, a babičky jsou daleko. Tak či tak je první vlastní klíč od domu a náhle nabytá volnost pro školáka nejspíš vítanou změnou a dobrodružstvím, pro rodiče možná zpočátku pěkný stres. Na co si dát pozor? Máme pro vás několik praktických tipů.
1. Kdy dítěti svěřit vlastní klíče?
Diskusí na toto téma je bezpočet, nicméně odborníci se shodují, že není až tak důležitý věk, ale spíše míra samostatnosti dítěte. Pokud máte dítě roztěkané, které stále někde něco zapomíná, raději ještě nějaký ten čas vyčkejte. Z praxe se dá říci, že u nás se děti na cestu k samostatnosti a vlastnímu klíči vydávají někdy mezi 6. a 10. rokem.
2. Těžko na cvičišti, lehko na bojišti
Trénujte s dítětem odemykání, zamykání i otvírání dveří dostatečně dopředu. Když společně přicházíte nebo odcházíte, nechte jej, ať odemkne a zamkne samo. Možná se vám zdá, že to zdržuje, ale určitě se to vyplatí. Než pustíte poprvé dítě domů samotné, musíte si být jisti, že skutečně ví, na kterou stranu se odemyká a na kterou zamyká, a také že se mu podaří klíč vždycky do zámku správně vsunout. Budete tak mít jistotu, že nezůstane stát s klíči v ruce před zavřenými dveřmi.
3. Co když dítě klíč ztratí
Dítěti již předem vysvětlete, že pokud klíče ztratí, musí vám to hlavně říct. Žádné přidělávání klíče „natajno“ ze sourozencovy kopie. Společně určitě nejdříve zapátrejte, kde všude dítě bylo, co dělalo a kde mohly klíče zůstat. Pokud bude hledání neúspěšné, nezbývá než přikročit k výměně cylindrické vložky. Pravděpodobnost zneužití ztraceného klíče je totiž velká. 
4. Jsem doma sám a někdo zvoní
S vlastním klíčem jdou ruku v ruce situace, že děti bývají delší čas samy doma. Že nesmí otvírat nikomu cizímu, od rodičů jistě vědí. Kdo je za dveřmi, mohou zjistit např. pomocí kukátka. Dnes již jsou k dispozici i digitální s LCD obrazovkou, na níž můžete dění přede dveřmi pohodlně sledovat, navíc je vhodné i pro menší děti, které na běžné kukátko nedosáhnou. Připravte děti i na to, že osoba za dveřmi na ně může naléhat, žádat o vpuštění do bytu za účelem předání balíčku, opravy či zjištění stavu elektroměru. Stále platí – neotvírat, říct, že nemáte čas, a dál s osobou nekonverzovat. V žádném případě by děti neměly prozrazovat, že jsou samy doma. O všem pak samozřejmě informovat rodiče.
5. Naši se pořád zlobí, že nechávám klíč zevnitř
Zná to většina rodičů – dítě přijde domů, zamkne a klíč nechá otočený v zámku. Zvlášť ty starší si navíc nasadí na uši sluchátka, takže se na ně nelze dozvonit, ať se snažíte, jak se snažíte. I pro tyto situace mají moderní zamykací systémy řešení, a to tzv. zámek s prostupovou spojkou.   

Opuštěné chaty vábí zloděje. Zatněte jim tipec

Chaty, chalupy a letní sídla – to jsou jedny z nejoblíbenějších cílů zlodějů, zvláště nyní, když léto končí a zloději mají téměř jistotu, že ho nečeká nepříjemné překvapení v podobě právoplatného majitele. Nenechavcům lze ale v „návštěvách“ zabránit – nebo jim alespoň řádně ztrpčit život. Pokud by lidé více dbali na zabezpečení svých chat, možná by se snížil i počet vloupání do nich. Ten dosáhl podle policejních statistik za celý rok 2013 čísla 4 841 – to je, jako kdyby zloději vybrali něco přes třináct chatek denně.
„Opevnění“ chaty s sebou samozřejmě přináší nutnost určitých investic, na druhou stranu vám ale může uchránit jak majetek, tak psychickou pohodu a pocit bezpečí. Může se jednat řádově o tisíce, u náročnějších pár desítek tisíc korun, ale takto pořízené bezpečnostní prvky vám nějakou dobu vydrží.

Hlavní jsou dveře
Investujte do kvalitních, pevných bezpečnostních dveří, které jsou zpravidla prvním, na co se zloději zaměří a ideálně tím, na čem si vylámou paklíče. Jak dveře, tak kování a cylindrická vložka v nich by měly mít příslušnou certifikaci a odpovídat minimálně 3. bezpečnostní třídě. Takové dveře jsou nejen odolné proti vysazení, ale jejich vložka odolá i pokusům o odvrtání, planžetování nebo bumping. Třetí třídu bezpečnosti navíc vyžadují pojišťovny. I zárubně by měly být tak pevné, aby nešly roztáhnout, a dveře by se měly otevírat dovnitř, aby zloděj neměl přístup k pantům.
Psychologická válka
Pevné dveře navíc mohou nenechavce odradit, neboť usoudí, že by s nimi měl moc práce. Podobný zastrašující efekt mívá vysoký plot, přes který se špatně utíká s lupem.
Cesta nejmenšího odporu
Důkladné zabezpečení si tedy zaslouží i okna, neboť není nic snazšího, než jedno z nich vysklít kamenem a posloužit si celým obsahem chaty. Možností je několik – třeba pevné, uzamykatelné okenice nebo mříže, ideálně na vnitřní straně, popřípadě bezpečnostní fólie, která zabraňuje vysypání rozbitého skla.
Nenahrávejte na „vlastňák“ 
K chatám a chalupám tradičně patří kůlna s nejrůznějším nářadím. I ta by měla mít pevné dveře, zajištěné kvalitním zámkem. Právě v kůlnách a dílnách totiž zloděj může objevit další nářadí, kterým může škodit a ničit, nemluvě o snadno zpeněžitelných strojích typu motorové pily nebo sekačky. Nabízí se využít visací zámky vyšších řad, které jsou běžnými prostředky jen těžko poškoditelné. Samozřejmě je pak důležitá i kvalitní a dobře uchycená petlice. Zámky s petlicemi se již prodávají jako komplet a dobrý zámečník vám rád poradí, jak na to. 
Elektronika je váš přítel
Od dob závor a petlic technika přeci jen pokročila. Na svou chatu tak můžete nainstalovat i elektronická poplašná zařízení, která v případě narušení spustí alarm, pošlou vám SMS zprávu nebo rovnou upozorní bezpečnostní službu, pokud jsou napojené na pult centrální ochrany. 

Jak zabezpečit byt seniorů před zloději a podvodníky

Senioři patří k jedné z nejohroženějších skupin v souvislosti s majetkovou trestnou činností a podvody. Jsou důvěřiví, žijí osamoceně, často s nějakým hendikepem. Jak zabezpečit seniory – tedy naše rodiče a prarodiče, aby se jejich domov nestal snadným terčem útoku zloděje či podvodníka? Na co je připravit a co jim poradit v ošemetných situacích, do nichž se mohou dostat? V tomto článku najdete praktická řešení, která pomohou zabezpečit Vaše nejbližší. 

  1. Praktická je vložka s prostupovou spojkou

Starším rodičům je dobré pořídit do dveří cylindrickou vložku s prostupovou spojkou. Ta vám totiž zaručí, že dveře odemknete i v případě, když je z druhé strany zasunutý klíč. A to se právě v případě starších lidí často děje – jsou zvyklí nechávat klíč v zámku, ale zvonění neslyší, takže se k nim nemáte jak dostat. Prostupová spojka tento problém vyřeší.

  1. Bezpečnost zvýší přídavný zámek

Zvažte i pořízení přídavného zámku, který nedobytnost dveří samozřejmě zvýší. Zámek si můžete nechat sjednotit s klíčem od hlavního zámku a odemykat je jedním klíčem, takže ani není potřeba navyšovat počet klíčů.

  1. Náhradní klíč mějte u sebe

Náhradní klíč mějte vždy někdo z rodiny u sebe, ať nemusíte v případě jakýchkoliv problémů – ztráty, zabouchnutí klíčů apod. – hned volat zámečníka. Vyhnete se tak i zbytečným finančním výdajům.

  1. Zamykat, zamykat, zamykat

Neustále svým rodičům a prarodičům opakujte, ať se zamykají. Pokud nemáte zamčeno, zloděj se k vám dostane během pár sekund a je mu jedno, zda jste doma nebo ne. V tu chvíli vám nepomohou ani sebelepší bezpečnostní dveře, ani sebelepší cylindrická vložka. Spousta lidí si navíc myslí, že stačí, když mají klíč jen zastrčený v zámku. To se však velmi pletou. Klíč z jedné strany jen zabraňuje zasunutí klíče z té druhé. Zloděj se ovšem s klíčem neobtěžuje, má jiné nástroje.

  1. Ochranná karta zamezí kopírování klíčů

Seniorům je dobré pořídit cylindrickou vložku a klíče s bezpečnostní kartou. Ta totiž nedovolí kopírování klíče, pokud se dotyčný touto kartou neprokáže. Nikdy nevíte, komu vaše babička klíče půjčí, případně komu bude chtít přidělat vlastní. Takhle budete mít kontrolu nad kopiemi klíčů vy. 

  1. V případě ztráty klíče volat někomu z rodiny

Naučte své rodiče či prarodiče, aby v okamžiku, kdy svoje klíče začnou postrádat, zavolali nejdříve vám. Rodiče nás často nechtějí obtěžovat a raději běží za domovníkem, ale v tomto případě je to to nejlepší řešení ze všech. Pokud klíče nenajdeme a nikdo u sebe nemá náhradní, je potřeba přivolat certifikovaného zámečníka – např. Servisní partnery . A poté okamžitě vyměnit cylindrickou vložku, i když pokušení nechat vše, jak je, bývá velké. Nikdy ale nevíte, kde ztracené klíče skončily.

  1. Pozor na podomní prodejce

Senioři jsou také nejvíce ohroženou skupinou, pokud jde o podomní prodej. Je potřeba je důrazně a opakovaně varovat, aby si od podomních prodejců nic nekupovali ani neobjednávali. Podomní prodej se totiž nevyhýbá ani sortimentu zámků a je velmi nebezpečný. Nejde jen o to, že vám takový „prodejce“ nabízí ve velké většině nekvalitní a předražený výrobek, ale také o to, že nikdy nevíte, zda si nějaký ten klíč ze sady nenechá a pak nepřijde váš byt navštívit ještě jednou – tentokrát se zcela jiným záměrem.

  1. Digitální kukátko odhalí vše

Velmi praktickým řešením právě pro starší lidi může být digitální kukátko, které je vybaveno malým displejem, na němž lze dění za dveřmi pohodlně sledovat. Výhodou oproti běžnému dveřnímu kukátku je hlavně to, že malá obrazovka může být umístěna kdekoliv na dveřích, tak aby na ni uživatel pohodlně viděl – což je ideální řešení především pro lidi mající problém s pohyblivostí. Navíc je na obrazovce vidět daleko více než malým dveřním kukátkem zabudovaným přímo ve dveřích.

  1. Každou závadu je potřeba hned hlásit

Své rodiče a prarodiče byste také měli naučit, aby vám každou závadu ihned ohlásili. Rozbitý zámek nebo zlomený klíč už je ta poslední fáze a také je tou nejdražší. A přitom vám vaši příbuzní často řeknou: no víš, mě už ten zámek zlobil dlouho… Kdyby na problém upozornili včas, mohl se vyřešit rychleji a levněji.

  1.  Neotevírat každému, kdo zazvoní

Nejčastějším způsobem oloupení seniorů přímo u nich doma je pak fiktivní odečet elektřiny, vody nebo plynu. Podvodníci mohou argumentovat i vyplacením přeplatků. Je však dobré vědět, že tito pracovníci žádnou hotovostí nedisponují, a navíc se musí prokázat služebním průkazem. Odečty jsou navíc pravidelné a avizované vždy předem. Upozorněte tedy své rodiče nebo prarodiče, ať neotevírají na každé zazvonění.

Znáte výhody originálních klíčů ?

Na co si dávat pozor?
1. Na šířce záleží
Univerzální polotovary klíčů mají pasovat do různých typů vložek a visacích zámků, proto je jejich výrobci dělají tenčí, než jsou klíče, které zákazník zakoupil k původní vložce. Díky minimální šířce jsou klíče křehké, mají tendenci se více lámat a někdy se díky své šířce v zámku zasekávají a pořádně do vložky nepasují. Důležité pravidlo tedy zní – na šířce záleží a při koupi originálního klíče s logem výrobce máte jistotu, že klíč je určený pro váš zámek  a má proto odpovídající parametry. 

Zámek pravidelně promazávejte. Tak jako promazáváme skřípající panty u dveří nebo řetěz u jízdního kola, tak je potřeba se starat i o zámek. Nejde o nic náročného, dvakrát za rok stačí do zámku vstříknout trochu speciálního mazadla. Zámek je totiž složen z mnoha malých mechanických komponentů, které po čase mohou začít drhnout. Pozor na to, jaké mazadlo používáte. Správné mazadlo čistí a případně rozmrazuje. Ideální je přípravek s hlavicí pro snadnou aplikaci a s mechanickým vstřikovačem. Nikdy nepoužívejte olejová či vazelínová mazadla. Mohou totiž způsobit zaseknutí zámku. Např. Mazadlo FAB je vhodné na pravidelnou údržbu i v nízkých teplotách.
2. Vždy používejte originální klíč. Pokud chcete, aby vám zámek dlouho vydržel, zapomeňte na levné kopie klíčů, které vám udělají na každém rohu. Nejste si jisti? Navštivte nás. Máte-li cylindrickou vložku , měli byste si vždy nechat přidělat originální klíč . Jiný klíč může být jinak široký a do zámku nemusí pasovat. Levnější varianty klíčů bývají naopak slabé, brzy se ohýbají, lámou, a zámek tak deformují a poškozují.
3. Dotáhněte šrouby. Zámek musí ve dveřích držet. Pokud se vám při odemykání hýbe, nebo ho dokonce s klíčem i povytáhnete, je něco špatně. Všechny šrouby dotáhněte a to platí i pro další kování a kliky. Uvolněné součásti mohou zlodějům usnadnit cestu a zkrátit čas k překonání vašich dveří.
4.Zkontrolujte, jak drží dveře. Neustálým otevíráním a zavíráním dveří dochází i k jejich opotřebení. Mohou se například trochu zkřivit a najednou jde hůře zamykat a odemykat. Alespoň jednou za rok zkontrolujte, zda dveře dobře sedí v pantech a západka zámku přesně pasuje do zárubně. Ideální je dveře kontrolovat při výrazných změnách počasí, tedy na jaře a na podzim.
5. Špatně se zamyká? Podívejte se na zadlabací zámek. Používáte na odemykání či zamykání speciální gryf? Pak bude nejspíš problém ve špatně usazeném zadlabacím zámku. I když usazení zámku nevypadá technicky příliš náročně, může způsobovat problémy a drhnutí cylindrické vložky. Proto je dobré nákup i instalaci konzultovat s odborníkem.
6. Maximálně do deseti let vyměňte cylindrickou vložku. Životnost cyl. vložky je asi 5 až 10 let. Záleží na počtu otočení klíčem neboli na počtu průchodů. Pečlivou údržbou se ale můžete dostat k horní hranici. Pak už se ale výměna doporučuje. A to i v případě, kdy vložka funguje zdánlivě bez problému. Důvodem je nejenom fyzické opotřebení, ale také zastarání bezpečnostních ochranných prvků. Zloději se bohužel učí rychle. Nakupujte v ověřeném zámečnictví a vybírejte takový produkt, který má minimálně 3. nebo 4. bezpečnostní třídu.

Můj dům, můj hrad aneb stop zlodějům


Ať už bydlení máme nebo teprve stavíme či kupujeme byt, všichni určitě řešíme zásadní otázku: Jak svůj domov zabezpečit před nevítanými návštěvníky – zloději. Nejdůležitější a taky nejohroženější je samozřejmě hlavní vstup do nemovitosti – dveře a všechno, co k nim patří. Přinášíme vám stručné shrnutí toho nejdůležitějšího.

Svatá trojice: dveře, zámek, kování
Kvalitní zámek v obyčejných dveřích nebo bezpečnostní dveře s letitým zámkem a kováním jsou kombinací, kterou zvládne každý zloděj. Dveře a zámek v nich jsou první obrannou hradbou, která zloději stojí v cestě. Rozhodně se nevyplatí na něm šetřit. Pro snadnou orientaci jsou všechny tyto prvky označeny bezpečnostní třídou. Vybírat byste měli nejméně stupeň tři nebo čtyři.

Dveře
Kvalitní bezpečnostní dveře mají mít vždy ocelovou konstrukci i rám a jsou celoplošně pancéřované. Soustředit byste se ale měli i na počet aktivních i pasivních jistících bodů. Samozřejmě takové dveře také něco váží. Proto je potřeba k nim vybrat adekvátní zárubně zalité betonem a ukotvené po celém obvodu stěny se zesílenými dveřními závěsy.

Zámek a cylindrická vložka
Na vstupní dveře do domu nebo bytu už musíte mít cylindrickou vložku minimálně třetího stupně bezpečnosti. Takový zámek je odolný proti vyvrtání i vyražení, nelze vyhmatat planžetou při postupu, který je lidově známý jako vyháčkování a odolný je i proti takzvanému bumpingu. Bezpečná cylindrická vložka by měla mít i bezpečnostní kartu, bez které není možné vyrobit další klíč, což poskytuje právní ochranu klíče proti neoprávněnému kopírování. Samozřejmě záleží také na montáži – vždy ji svěřte  odborníkům.

Kování
Jeho hlavní funkce je jasná: ochránit cylindrickou vložku a mechanismus zadlabacího zámku proti násilnému překonání. Kování je uchyceno do dveřní konstrukce speciálními pevnými šrouby a mělo by být opatřeno bezpečnostními prvky, které znesnadňují vytržení, vylomení či vyvrtání vložky. Podle platné evropské normy jsou tyto výrobky certifikovány do bezpečnostních tříd 1 až 4. Zásadním parametrem je mechanická odolnost proti páčení, sekání, řezání, vrtání. Dbejte také na materiál. Mělo by se jednat o vysokopevnostní slitinu oceli se zvýšenou odolností povrchu kalením.  U ostatních materiálů, jako mosaz nebo hliník, se těžko můžeme bavit o opravdové bezpečnosti.

Něco navíc: kukátka, závory a přídavné zámky 

Jak zabezpečit nemovitost
Stavíte nový dům, stěhujete se do nového bytu nebo měníte sídlo firmy? Ve všech těchto případech potřebujete myslet na zabezpečení nemovitosti. Klasickým problémem je, že většina lidí se spokojí s dočasným řešením a pak už ho nemění, dokud není konfrontována s negativní zkušeností. Řešit vyšší míru zabezpečení až poté, co vás vykradli, je přitom stejně prozíravé, jako si sjednávat pojištění poté, co u vás hořelo. Tento text objasňuje, na co byste se měli při řešení zabezpečení nemovitosti zaměřit.

Kudy může vniknout nepřítel

Nejčastější přístupové cesty pro zloděje jsou dvě, skrze okna dveře. Nebezpečí hrozící oknům záleží na jejich přístupnosti a také na tom, jak moc jsou „na očích“. Ne nadarmo jsou rozbitá okna populárním místem vniku zlodějů v opuštěných chatových koloniích. Nejlepší ochranou oken jsou mříže, následované pevnými okenicemi a speciálními fóliemi. 

Snad ještě důležitějším bezpečnostním prvkem jsou dveře.  Dveře se špatnou cylindrickou vložkou dokážou zloději otevřít stejně rychle a nenápadně, jako kdyby disponovali klíčem. Proto jednoznačně platí, že na kvalitním provedení uzamčení dveří se nevyplatí šetřit.

Mezi dveřekteré si zaslouží bezpečnou cylindrickou vložku, patří:

    • vchodové dveře do bytu nebo do domu
    • dveře do sklepa
    • garážová vrata

Obzvláště garáže spojené s objektem a sklepy jsou oblíbeným místem vniku zlodějů. Pochopitelně je to kvůli tomu, že zpravidla nemají takový stupeň zabezpečení jako dveře vchodové. Kvalitní zabezpečení si přitom zaslouží i ony. A základem zabezpečení jsou cylindrické vložky.                                           

  • Jak zabezpečit byt či dům před odjezdem na dovolenou?

    Blíží se letní měsíce, kdy mnoho z nás odjíždí za rekreací do teplých krajin. Kromě poloprázdných měst a sprintujících termínů v kancelářích to ovšem znamená i žně pro ty, kdo si rádi berou věci bez dovolení. Policejní statistiky potvrzují, že během letních prázdnin se počet vloupání do bytů a domů každoročně zvyšuje. Připravili jsme proto desatero, které je určeno pro všechny, kdo chtějí před odjezdem za odpočinkem svoje obydlí důkladně opevnit, a vyhnout se tak po návratu nepříjemnému překvapení.

    1) Hlavně diskrétně
    Dlouho očekávaná vysněná dovolená je něco, co si člověk jen nerad nechává pro sebe. Proč se nepochlubit blýskavými letenkami na Kanáry? Jednoduše – kvůli bezpečnosti. Policisté i pojišťovny jednotně tvrdí, že o vašem odjezdu by mělo vědět co nejméně lidí. Zveřejňování času odjezdu z domova, ideálně na sociální síti, je v podstatě pozvánkou pro všechny možné nenechavce.
    2) Budiž (v bytě) světlo!
    V době, kdy si budete užívat zasloužený odpočinek, nebývá od věci hodit vaše starosti s údržbou bytu na někoho jiného. Pokud se u vás někdo jednou za čas staví, zalije květiny, vyvětrá a vybere poštu ze schránky, vzbudí tím dojem, že pokusy o vloupání by mohly narazit na odpor. Iluzi obydlenosti můžete bytu dodat i tím, že necháte roztažené záclony nebo žaluzie, popřípadě nainstalujete časový spínač, který sám občas rozsvítí světla nebo zapne televizi.
    3) K bráně, a ani o krok dál
    To první, co zlodějům kříží plány, bývají zpravidla dveře do bytu. Nebývá právě optimální spoléhat se na prastaré polopapírové dveře, doporučujeme vyztužené okované bezpečnostní dveře ukotvené v bezpečnostních zárubních. Na většinu skutečně certifikovaných dveří bývají zlodějská páčidla krátká.
    4) Bez kvalitního zámku ani ránu
    Minimálně stejně důležitý je zámek. Doporučujeme cylindrickou vložku bezpečnostní třídy 3 až 4. Bezpečnostní vložka opatřená kvalitním kováním dokáže odolat převážné většině pokusů o neoprávněné vniknutí. Vložku nelze odvrtat ani vytrhnout a je odolná i proti bumpingu a planžetování, lidově vyháčkování.  Co naplat, dveře jak z protiatomového krytu jsou bez kvalitního zámku k ničemu, stejně jako osminásobný zámek z oceli určené k výrobě tanků – ovšem zasazený v papundeklové desce.
    5) Nejen dveřmi živ je zloděj
    Nezapomeňte ani na to, že pokud selžou dveře, chytrému zloději se ještě pořád nabízejí okna. Je otázkou vteřin okno rozbít – pokud ovšem není zamřížované nebo na sobě alespoň nemá bezpečnostní fólii, která zabrání jeho vysypání. Hrubá síla zpravidla neplatí ani na vrstvená bezpečnostní skla nebo skla s drátěným pletivem.
    6) A pro jistotu…
    Před odjezdem je každopádně záhodno váš byt pojistit. Při uzavírání pojištění domácnosti je potřeba správně spočítat výši pojistného plnění, neboli hodnotu věcí, které má pojištění chránit. Pojišťovny většinou vyžadují cylindrickou vložku minimálně bezpečnostní třídy 3 a zvláštní požadavky bývají i na dveře, zárubně a kování. Nesmíte zapomenout, že pokud máte s bytem propojenou garáž, musí i ta mít kvalitní zámek – jinak vám pojistka nemusí být vůbec uznána.
    7) Dobrý sluha – špatný pán
    Zloději nejsou tou nejhorší pohromou, která může opuštěný byt nebo dům postihnout. Zůstane-li v bytě zapnutý spotřebič, může místo krádeže dojít spíše k požáru. Vypnutí všech žehliček, sporáků a podobných je samozřejmostí – a je-li to možné, doporučuje se vypnout pojistky, stejně jako odpojit televizi od antény.
    8) I voda bývá zrádná
    Je-li to možné, doporučuje se i vypnout přívod vody do bytu a rozšířit případné pojištění na vytopení bytu. Občas se stane, že oproti vší naší snaze prostě praskne potrubí nebo sousedovi přeteče vana – a na stropě nám hned vznikne krásný atlas světa.
    9) Kde nic není, ani čert nebere
    Zvýšenou pozornost bývá dobré věnovat nejen samotnému bytu, ale i případným společným prostorám, popřípadě sklepům a podobně. Všechny společné prostory domu by měly být dobře osvětlené a přístupné jen ostatním nájemníkům a měly by být vyklizené.
    10) Technika je váš přítel
    Klíč se zámkem již není jedinou ochranou opuštěných bytů. Stojí za zvážení, zda neinvestovat i do některého z množství poplašných systémů, které jsou dnes výrazně dostupnější než dříve a umí toho víc, například vás i informovat o případném narušiteli SMS zprávou.

    Jednoduchým řešením je alarm v domácím telefonu CZECHPHONE, jsme licenčním partnerem této společnosti a nabízíme projektování, montáž a následný servis zvonkových tabel a domácích telefonů.

    Od věci není ani trezor, kde můžete schovat vše důležité – listiny, šperky, dražší elektroniku nebo peníze